Utflykter tips & att se & göra på Koh Tao


Snorkling
Snorklingen runt omkring Koh Tao är fantastisk och därför är snorkelutflykter över dagen en populär aktivitet för folk som besöker ön. Snorkelutflykterna går att boka på något av alla de bokningskontor som finns runt omkring på ön, flest i Sairee Village och Mae Haad Village. Små dykföretag finns vid de flesta stränder där du också kan boka snorkelutflykter. Många hotell på ön kan även boka turerna åt dig. Det finns många företag som erbjuder snorkelturer och de flesta har samma schema. Klockan 08.30 hämtas du vid ditt hotell. Under dagen besöker du Shark Bay för att spana in de små hajarna i bukten. Turen fortsätter till Ao Leuk Beach och Hin Wong Bay för mer snorkling innan ni stannar för lunch på Mango Beach. Innan ni återvänder till Mae Haad Pier kan du välja att snorkla runt Koh Nang Yuan eller vid Japanese Garden. För Koh Nang Yuan kostar det 100 Baht extra. Runt klockan 16.00 är du tillbaka på ditt hotell igen. För en longtailbåt kostar utflykten 550 Baht per person och 650 Baht per person för en stor båt. I priset ingår det transfer, utrustning, lunch, vatten och frukt.

Dykning
Det finns ett överflöd av dykföretag på Koh Tao om du vill åka ut på en dykutflykt över dagen. Har du ett certifikat redan finns det fun dives att boka. De kostar från 1800 Baht för två dyk upp till 8000 Baht för 12 dyk och då dyker du oftast runt Koh Tao och vid Koh Nang Yuan. Har du inte dykt förut finns det kurser att gå. Discover Scuba Diving kostar 2000 Baht och då får du testa på hur det känns att dyka. Vill du ta certifikat kostar en Open Water-kurs 9800 Baht inklusive boende för de fyra dagar som kursen pågår. De flesta dykföretagen hittar du i Sairee Village och Mae Haad Village, men mindre dykföretag finns vid de flesta stränderna.

Fiske
Tycker du om att fiska och vill se vad det marina livet kring Koh Tao går för kan du boka en fiskeutflykt. Utflykten börjar klockan 09.00 och du är tillbaka runt klockan 16.00. Vill du ge dig ut på en fisketur på kvällen börjar den klockan 17.30 för att avslutas vid midnatt. Turen kostar 1650 Baht per person och då ingår transfer, utrustning, lunch, vatten och frukt. De garanterar även att du fångar en fisk då de använder "fishfinder" och GPS. Går att boka på alla bokningskontor runt om på ön samt på de större hotellen.

Koh Nang Yuan
Koh Nang Yuan ligger nordväst om Koh Tao och består av tre små öar som binds ihop med en strand. Hit kan du åka på dagsutflykter för fantastisk snorkling i öns kristallklara vatten! Snorkla och dyk utanför ön för att komma på lite djupare vatten eller lägg dig och guppa på ytan ett fåtal meter ut från stranden där korallerna och fiskarna flockas. I de flesta snorkelutflykter ingår lunch att avnjuta på Koh Nang Yuans träaltan bland de stora stenbumlingarna. Hör med något av bokningskontoren på ön för att boka din dagsutflykt till grannön!
  Att se & göra på Koh Tao

King Rama V Rock
I slutet av Sairee Beach står King Rama V Rock och även en staty av kungen. På stenen finns kungens signatur inristad. Jag stöter på en glad thailändare som gärna visar mig hur det stavas! Han höll på att städa och göra fint vid statyn.

Wat Koh Tao
Mellan Sairee Village och Mae Haad Village ligger Wat Koh Tao, i närheten av skolan och polisstationen. Wat Koh Tao ser inte ut som ett traditionellt thailändskt tempel som du kanske är van vid, men självklart hittar du en gyllene Buddha här och minitempel att titta på. Du hittar lätt till Wat Koh Tao då de har en hög pelare som sticker upp, som en hög skorsten.

Nangyuan Terrace
På Koh Taos nordvästra kust ligger den fina resorten Dusit Buncha Resort. Här kan du ta en kort promenad till Nangyuan Terrace där du har utsikt över grannön. Ett bra tillfälle för fina bilder på klipporna vid vattnet.

Sairee View Resort (Viewpoint)
Nästa stopp kan vara på Sairee View Resort, en resort byggd på toppen av kullen i norra änden. Härifrån har du en fantastisk utsikt över havet till Jansom Bay. Ta dig även en titt på det gigantiska valskelettet som ägaren låtit montera på ett podium. I närheten finns det mystiska diamantgrottor att besöka.

Chintakiri Resort (Viewpoint)
På Koh Taos södra kust ligger Chintakiri Resort. En härlig resort med en fantastisk utsikt över bland annat Buddha Rock. Fortsätter du upp för hela backen kommer du till en bar där du i lugn och ro kan njuta av utsikten och samtidigt släcka törsten!

Jamahkiri Spa & Resort (Viewpoint)
En bit öster om Chintakiri Resort ligger den lyxiga resorten Jamahkiri Spa & Resort. Att bara gå runt på området är en upplevelse i sig, men här har du även utsikt över Thian Og Bay, eller Shark Bay som den även kallas. Spana in de små hajarna som simmar runt i bukten. Håll utkik efter fenorna som sticker upp över ytan. Och var inte rädd, de är inte farliga!

Paradise Zone (Viewpoint)
Vid Chalok Beach ligger Koh Tao Resort som inrättat en egen paradiszon. Ta dig upp för kullen för en fantastisk utsikt från terassen över viken och havet. Du ser både Chalok Beach och Freedom Beach med Buddha Rock. Inte det billigaste stället att bo på, men ett av de bästa. Priserna börjar på runt 500 kr och uppåt. Vill du bo i paradiszonen får du räkna med att betala från 2000 kr/natt.

Two View (Viewpoint)
En annan skön panoramavy hittar du på "Two View", den högsta toppen på Koh Tao. Det bästa är att ta en taxi till Tanote Bay, hoppa av vid skyltarna och gå resten av vägen. Det är verkligen värt det!

Utsiktsplatser
Förutom de redan nämnda utsiktsplatserna finns det fler att besöka. Fortsätter du längre norrut på vägen från Sairee View Resort kommer du till Coral Property där det finns en utsiktsplats. Eller ta dig upp till Pagoda, som ligger mitt på ön.

Solnedgångar på västkusten
Det är bara på västkusten av ön som du kan se de underbara solnedgångarna. Skulle du bo på östkusten får du istället vara med om sköna soluppgångar som de på västkusten missar. Det finns barer och restauranger uppe på kullarna där du kan njuta av solnedgången till middagen.

Buddha Rock
På Koh Taos sydligaste spets, vid Freedom Beach, hittar du Buddha Rock. Klippan har fått sitt namn då den liknar en sittande Buddha, dock med livlig fantasi!
Mest bokade hotellen
1.

Budget hotell


Bookmark and Share


© 2010 kotaoguiden.se | www.kotaoguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: