Snorkling & dykning på Koh Tao


Fantastiskt marint liv
Runt Koh Tao finns klarblått vatten, varma temperaturer och ett fantastiskt marint liv. Det är ingen överraskning att området blivit ett populärt resmål för dykare världen över. Dykkurser är lättillgängliga och priserna rimliga jämfört med andra länder. Ett brett utbud av dykaffärer med alla nivåer av undervisning finns. Jämför både kvalitet och priser dykaffärerna emellan, det kan löna sig!

Dykplatser
De flesta dykplatser ligger bara en kort båttur bort, medan områden i världsklass för mer avancerade dykare hittas mindre än två timmar bort vid platser som Ang Thong National Marine Park och Sail Rock. De flesta företag erbjuder boende under din dykutflykt eller dykkurs. Praktiskt! Vill du ordna boende själv sänker vissa dykaffärer priset på sina kurser.Koh Taos dykplatser diving site

Southwest Pinnacle
En populär dykplats som ligger sydväst om Koh Tao. Här kan du se fina fiskar som fjärilsfiskar och ängelfiskar. Här är det inte bara ett berg som reser sig från havsbotten, utan flera stycken att dyka runt omkring. Runt fem meter under vattenytan börjar de och sträcker sig sedan till ett djup på runt 30 meter. Simma igenom stora stim av fiskar, hälsa på månfiskar och stöt på någon enstaka valhaj om du har tur!

Chumpon Pinnacle
Ligger nordväst om Koh Tao och är tillsammans med Southwest Pinnacle en populär dykplats. Med runt 5-25 meters synlighet under vattnet kan du, om du har turen med dig, träffa på en revhaj. Ett berg börjar cirka 14 meter under vattenytan och sträcker sig ner till hela 30 meter. En härlig dykupplevelse! Lyckas du inte träffa på en revhaj ska du inte bli besviken, det marina livet vid Chumpon Pinnacle är häftigt annars också. Många olika sorters fiskar du tidigare bara sett hemma i akvariet kommer garanterat simma runt omkring dig.

Twin Rocks
Twin Rocks ligger på den västra sidan av grannön Koh Nang Yuan. De två stora bergen som platsen består av har gett Twin Rocks dess namn. De börjar på åtta respektive 16 meters djup och här kan alla dyka, oavsett tidigare erfarenheter. Det gör platsen till en perfekt dagsutflykt för hela familjen. Vid Twin Rocks kanske du stöter på lilla Nemo, clownfisken från Hitta Nemo, fjärilsfiskar och kanske en förbipasserande sköldpadda. De vitögda muränorna befinner sig rätt djupt ner så tar du dig hela vägen kan du besöka dem också.

White Rock
White Rock ligger strax sydöst om Twin Rocks. Här är det populärt att dyka både dagtid och kvällstid. Djupet ligger på upp till 22 meter och passar därför dykare på alla olika nivåer. Fiskar i alla olika sorter och färger flockas här, bland andra fjärilsfiskar och papegojfiskar. Ett hett tips vid kvällsdykningar är en ficklampa runt huvudet för att slippa simma in i en bergvägg eller träffa på ett ilsket litet skaldjur.

Green Rock
Green Rock ligger vid Koh Nang Yuans nordöstra kust och här har bergen en väldigt rolig form, med stora stenbumlingar som står på varandra. Redan en meter under vattenytan tar bumlingarna vid och sträcker sig hela 28 meter ner under ytan. Här är dykningen bäst för dig som har dykerfarenheter sedan tidigare. Är du nybörjare bör du dock inte bli avskräckt från Green Rock, men det kan vara klokt att hålla sig på de lite grundare delarna. Mängder av häftiga fiskar, bland annat papegojfiskar, finns här.

Japanese Garden
Vid Japanese Garden, som ligger öst om Koh Nang Yuan, är dykningen bäst för nybörjare då djupet ligger på runt 2-14 meter. Japanese Garden är även en bra utflykt för snorklare, på grund av att det är grunt. Här stöter du garanterat på en rad olika roliga och häftiga fiskar. Även mängder av koraller formade på olika sätt finns att kika på här. Synligheten under vattnet varierar mellan 5-15 meter och om du hade tänkt besöka Japanese Garden är det bäst i april och maj.

Shark Island
Shark Island ligger strax sydöst om Sai Daeng Beach på öns södra kust. Här kan du lyckas stöta på både leopardhajar och revhajar. Vid Shark Island dyker alla lika bra, oavsett vilka tidigare erfarenheter du har. Det kan vara det som gjort att Shark Island blivit en så populär dykplats.

Koh Wao
En liten ö som ingår i Ang Thong National Marine Park. Koh Wao ligger väster om Koh Taos grannöar Koh Phangan och Koh Samui. Här ligger djupet på runt 6-20 meter och du behöver inte vara proffs för att dyka här. Titta på sköldpaddor eller simma tillsammans med fiskstimmen. Hälsa på fjärilsfiskar och andra färgglada figurer som hör hemma i Koh Waos vatten!

Koh Yippon
Koh Yippon är Koh Waos lillebror. Även här ligger djupet på runt 6-20 meter. Medan du njuter av Koh Yippons alla vackra korallrev kan du stöta på en sköldpadda som lugnt simmar förbi. Fiskstimmen hittar du även här och kanske något så roligt som ekorrfiskar. Här får du en härlig dagsutflykt med grottor att simma in i eller berg att simma igenom. Sikten är inte alltid den bästa men vad gör det när det finns så mycket annat spännande att testa på.

Priser

Vad kostar det?
Har du aldrig dykt förut kan det vara roligt att provdyka för nöjes skull. För en halvdag kostar ett provdyk runt 2000 Baht och då får du göra ett dyk på 12 meters djup. Vill du ta ett dykcertifikat kostar en Open Water-kurs 9800 Baht och då ingår boende för de fyra dagar som kursen pågår.

Snorkling
Det finns snorkelturer runt Koh Tao om du känner för att hålla dig på vattenytan. Snorkelturerna kostar 650 Baht per person för en stor båt och 550 Baht om du vill åka ut med longtailbåt. I priset ingår transfer till och från ditt hotell, snorkelutrustning och lunch. På båten ingår även vatten, kaffe/te och färsk frukt. Dagen börjar klockan 08.30 då du hämtas upp vid ditt hotell och du är tillbaka runt klockan 16.00. Båten tar dig sedan till Shark Island, Ao Leuk Beach, Hin Wong Bay och du får sedan välja mellan Koh Nang Yuan eller Japanese Garden innan det är dags att åka hem igen. Dagsturerna går att boka på alla bokningskontor som finns utspridda vid öns stränder.

Hin Wong Bay
Vid Hin Wong Bay på Koh Taos nordöstra kust är snorklingen väldigt bra. Under juni till augusti blåser vindarna åt rätt håll, vattnet är lugnt och snorklingen blir ännu bättre. Även dykare kommer för att besöka Hin Wong Bay, med ett djup på runt 20 meter där du kan stöta på sköldpaddor och fina koraller.

Mango Bay
På Koh Taos norra kust ligger Mango Bay, en av de bästa platserna runt ön för snorkling. Med tanke på att det inte är så djupt här, inte mer än tio meter, ser du klart och tydligt alla färgglada fiskar och häftigt formade koraller.

Sairee Beach
Vid Sairee Beach, den längsta och mest populära stranden på ön, är det väldigt lätt att snorkla. Om du går ut cirka 100 meter från stranden hittar du revet och alla dess fiskar.

Dykföretag på Koh Tao
På Koh Tao är det aldrig något problem att hitta ett dykföretag att gå en utbildning hos eller boka en utflykt av. Det är lätt att förstå att Koh Tao är världens största dykskola med cirka 46 dykföretag på ön. Vid Sairee Beach ligger bland annat New Way Diving där Will Nel jobbar. Under sina fyra år som han varit i Thailand och på Koh Tao kan han dykning utan och innantill. Han berättar att de är det enda dykföretaget på ön som ger sig ut redan klockan 06.00 på morgonen. I och med det är de, med sina små grupper, ute vid dykplatserna först av alla. Inne i Sairee Village hittar du även Siam Scuba Dive Center där Jean-Jacques jobbar. Dykföretagens priser på ön är rätt likvärdiga, men eftersom de är så många på samma ställe kan det vara en god idé att jämföra priser och vad som ingår innan du väl bokar någonting. Dykföretag finns vid de flesta stränderna på ön.

New Way Diving: +66 (0)77 456 527-8, www.newwaydiving.com
Siam Scuba Dive Center: +66 (0)77 456 628/842, www.siamscubakohtao.com
Big Blue Diving: +66 (0)77 456 415-6, www.bigbluediving.com
Master Divers: +66 (0)77 456 314, www.master-divers.com


Mest bokade hotellen
1.

Budget hotell


Bookmark and Share


© 2010 kotaoguiden.se | www.kotaoguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: